Mai primesc „decrețeii” pensie? Ce se întâmplă acum cu banii lor munciți, cu toate contribuțiile

de: Mădălina Bahrim
05 10. 2023

Decrețeii reprezintă o categorie socială aparte prin numărul foarte mare de reprezentanți ce stârnesc îngrijorarea economiștilor pentru momentul în care statul va trebui să-i susțină prin plata pensiilor.

Amintim că „decrețeii” sunt reprezentați de generația românilor în perioada comunistă din România, după adoptarea în 1966 a Decretului – Lege 770 prin care avorturile erau interzise.

Pensiile de la stat ale acestor români, sub semnul întrebării 

„Având în vedere că întreruperea cursului sarcinii reprezintă un act cu grave consecinţe asupra sănătăţii femeii şi aduce mari prejudicii natalităţii şi sporului natural al populaţiei, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:

Art. 1 Întreruperea cursului sarcinii este interzisă

(…)

Art. 7 Efectuarea întreruperii cursului sarcinii în alte condiţii decât cele prevăzute în acest decret constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal” , se arăta în respectivul act normativ.

Decretul respectiv avea la bază dorința regimului de a spori în mod brutal natalitatea în țara noastră. Ca fapt divers, România se confruntă astăzi cu o criză demografică foarte îngrijorătoare.

Ei bine, noua lege a sporit într-adevăr natalitatea, iar cei ce s-au născut în acei nai de tristă amintire sunt astăzi pe picior de pensionare.

Generația e foarte numeroasă, iar economiștii își fac griji cu privire la faptul că ieșirea lor la pensie va pune o presiune fără precedent pe sistemul public de pensii al României. Deja există îndoieli cu privire la capacitatea acestuia de a putea susține toate cheltuielile ce vor fi semnificativ crescute.

Ce se întâmplă cu pensiile acestor oameni

Referitor la pensia publică, doar timpul ne va demonstra dacă se vor putea face plăți și sub ce formă. Avem însă speranțe legate de pensiile administrate privat. De aici, românii trag speranță că vor beneficia de un sprijin material la vreme de bătrânețe și neputință.

Avem aproximativ 8 milioane de angajați ce contribuie la Pilonul 2 de pensii private, iar lucrurile în sistem merg în direcția bună, conform celor mai recente date care ne sunt furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Instituția transmite că în iunie 2023, fondurile de pensii private au cumulat active de 114,17 de miliarde de lei. Evoluția de la un an la altul este de-a dreptul impresionantă și încurajatoare pentru toți contribuabilii. Astfel, raportat la iunie 2022, activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 26%.

Cifre exacte despre pensiile decrețeilor

„Numărul participanţilor înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat la 30 iunie 2023 a fost de 8,07 milioane persoane, faţă de 7,96 milioane persoane înregistrate în luna decembrie a anului 2022, iar numărul de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor facultative a fost de 667 de mii de persoane, comparativ cu 627 de mii de persoane înregistrate la 31 decembrie 2022.

Politica investiţională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piaţa financiară locală, ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezentând 70% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private. La finalul semestrului I 2023, un procent de 21% a fost investit în acţiuni”, scrie în raportul emis de ASF.